Richtlijnen voor het veilige gebruik van essentiële oliën

Essentiële oliën zijn heel veilig en makkelijk te gebruiken. Maar het is belangrijk om te weten, dat pure essentiële oliën van therapeutische kwaliteit sterk geconcentreerde plantenextracten zijn en met beleid moeten worden gebruikt. Hieronder geven we een korte richtlijn hierover, dit is een globale richtlijn en elke olie is anders, raadpleeg daarom ook altijd de distributeur bij vragen en weet wat je kan doen wanneer er toch iets mis zou gaan tijdens het gebruik.

Huidtest: Mensen met een gevoelige huid kunnen met een simpele huidtest ongewenste irritaties voorkomen. Doe wat neutrale draagolie op de onderarm en daarna een kleine hoeveelheid essentiële olie. Toont de huid na een uur geen irritatie, dan kan de olie veilig worden gebruikt nadat deze is verdund met een draagolie of door eerst een laagje draagolie op de huid te doen en daarna de essentiële olie. Melaleuca en lavendel zijn milde oliën en kunnen meestal onverdund worden gebruikt. De meest gebruikte biologische draagoliën zijn: kokosolie (gefractioneerde), jojobaolie, amandelolie, avocado-olie en olijfolie.

Minder is meer: Een normale dosis is 1-3 druppels voor volwassenen. Rustig beginnen met citrusoliën, omdat deze bij het detoxen helpen. Gebruik liever vaker een klein beetje dan in één keer heel veel.

Verdunnen: Bij elke olie staat op het etiket in welke hoeveelheid deze kan worden verdund. Op de volgende pagina staat een overzicht voor de verhoudingen van het verdunnen van essentiële oliën met een draagolie.

Hete oliën: zoals Oregano, Cinnamon, Cassia, Thyme en Clove moeten voor gebruik altijd sterk worden verdund. Peppermunt is sterk verkoelend en is daarom ook beter verdund met draagolie te gebruiken.

Baby’s en kinderen: Vuistregel is om 1 eetlepel draagolie met een druppel essentiële olie te verdunnen. Gebruik bij baby’s de verdunde olie onder de voetjes en trek altijd een sokje aan om te voorkomen dat de voet in de mond wordt gedaan en zo de olie wordt ingeslikt. Inwendig gebruik van essentiële oliën is pas vanaf 6 jaar.

Inwendig gebruik: Alleen de oliën, met op het etiket de vermelding “supplement facts”, mogen in kleine hoeveelheden inwendig worden gebruikt. Milde oliën kunnen onder de tong worden gedruppeld. Hete oliën neem je het beste via een capsule in. Veel oliën kunnen gebruikt worden bij het koken en de smaak van gerechten intensiveren. Ook hier geldt: minder is meer. Gebruik nooit een plastic fles of plastic beker, bij voorkeur altijd glas.

Zonlichtgevoelig: Na het gebruik van citrusoliën 12-24 uur lang UV- en direct zonlicht vermijden om huidverbranding te voorkomen.

Ogen, oren, neus: Nooit olie direct in ogen, oren of neus druppelen. Nooit water gebruiken om een olie uit te spoelen, omdat dit de opnamecapaciteit van de huid juist verhoogd en het daardoor nog meer gaat branden. Als er per ongeluk olie te dichtbij, of zelfs in, de ogen komt, gebruik dan altijd een basisolie om dit uit te spoelen. Dep bijvoorbeeld met een tissue gedrenkt in basisolie in het oog zodat de olie die per ongeluk in het oog is gekomen zich hecht aan de basisolie waardoor deze uit het oog verdwijnt.

Zwangerschap en borstvoeding: De meeste oliën kunnen bij normaal gebruik tijdens de zwangerschap en bij borstvoeding veilig worden gebruikt en juist grote verlichting geven tijdens de zwangerschap. Maar ook tijdens en na de bevalling. Sommige oliën kunnen van invloed zijn op de hormonen en zijn daarom niet te adviseren tijdens deze periode. Pepermunt bijvoorbeeld kan de melkproductie verminderen. Belangrijk is om het gebruik met je begeleidende vroedvrouw of arts te bespreken.

Ernstige gezondheidsproblemen: Mensen met astma, epilepsie, hoge bloeddruk en andere ernstige gezondheidsproblemen ervaren vrijwel zeker veel verlichting door essentiële oliën te gebruiken. Het is raadzaam om met begeleidende artsen en therapeuten het gebruik hiervan af te stemmen. Mensen met epilepsie kunnen beter geen venkel, basilicum, berk en mengsels die deze oliën bevatten, gebruiken. Mensen met hoge bloeddruk kunnen beter geen tijm en rozemarijn gebruiken.

Baden met essentiële oliën: Essentiële oliën altijd met een dispenser zoals bad- of douchegel, (rijst)melk of zout (zeezout, epsom zout) mengen, voordat je ze in het badwater doet.

Ontvlambaar: Veel oliën zijn ontvlambaar. Hou ze daarom uit de buurt van open vuur en hittebronnen.

 

Verdunningsoverzicht

Waarvoor wil je de olie gebruiken?

Verdunning

Baby’s, peuters of “hete” oliën

0,5%

Kinderen, senioren, gevoelige huid

1%

Dagelijkse huidverzorging

2-3%

Eenmalig of kort gebruik

10-25%

Hoeveelheid druppels van essentiële olie bij genoemd % verdunning:

Basisolie:

0,5%

1%

2%

3%

10%

25%

5ml

1

2

3

10

25

10ml

1

2

4

6

20

50

15ml

1,5

3

6

9

30

75

30ml

3

6

12

18

60

150

Een druppel is geen exacte meeteenheid en de grote van een druppel is afhankelijk van de viscositeit van de olie en de druppelaar van het flesje.

*Bron: claimbackyourhealth.nl

josien doterra

Zin in een spelletje?!

Ontdek wat voor jou de beste volgende stap is in het gebruik van Essentiële Oliën.