Kinderen en essentiële oliën

Stress verminderen met essentiële oliën

Leer hoe effectief maar toch eenvoudig je minder stress kunt ervaren door het gebruik van essentiële oliën.

Stress is het overlevingsmechanisme. In de oertijd was de functie van stress het fysiek klaar maken van het lichaam door diverse processen in werking te zetten om een fysieke prestatie te kunnen leveren om te overleven denk aan de aanval van een roofdier.
Tegenwoordig worden we over het algemeen niet meer aangevallen door roofdieren maar krijgen we stress van diverse oorzaken, werk en andere verplichtingen. Voor het lichaam is stress gewoon stress een manier van overleven.

Het probleem hierbij is dat stress in de het gevecht met een roofdier kortstondig is. 20 Minuten in een gevecht van leven en dood is een uitputtingsslag. Na zo’n gevecht is het van nature goed om te ontstressen rust te nemen.
De stress die we hedendaags ervaren is een continue stress ook wel chronische stress genoemd.
Deze stress heeft verschillende oorzaken van traumatische ervaringen tot sociale verplichtingen.

Stress veroorzaakt disbalans

Stress heeft een behoorlijk nadelige invloed op ons dagelijks leven.

We bespreken 7 gevolgen van (dagelijks) teveel stress hebben:

1

Chronische stress

Dit soort stress zorgt voor een verslechterde hersenfunctie.
Sommige mensen hebben het idee dat ze altijd moeten functioneren onder stress om zo het beste uit zichzelf te halen.
Diverse onderzoeken bewijzen echter het tegendeel zo heeft de universiteit van Maryland medisch centrum aangetoond dat het concentratie vermogen afneemt en dat de kans om fouten te maken vergroot wordt.

Chronische stress heeft een verkleining van de prefrontale Cortex tot gevolg. Hier bevindt zich onder meer het geheugen en heeft dus direct invloed op het onthouden en de manier van dingen aanleren.

Het cortisol wat aangemaakt wordt in een stresssituatie zorgt ervoor dat glucose naar de spieren wordt gebracht dit om die ultieme fysieke prestatie te kunnen leveren. Een gevolg hiervan is dat er minder voedingsstoffen overblijven voor de hersenenen.

Verder draagt Chronische stress bij het verminderen van communicatie tussen de hersencellen ofwel een vermindering van de overdracht van elektronische signalen tussen de verschillende hersencellen.

Stress is een hormonale reactie van het lichaam door de aanmaak van een grotere hoeveelheid cortisol worden andere functie verminderd, denk hierbij aan het immuunsysteem, spijsverteringsproblematiek, eigenlijk alle systemen in ons lichaam.
Ook zorgt stress voor een continue alertheid en kent geen rust met alle gevolgen van dien.

Tot slot kan de Hippocampus beschadigd raken. De Hippocampus is onderdeel van het Limbisch systeem en in deze hoedanigheid zorgt hij bij het verlagen van het cortisolgehalte in het lichaam.

2

Spijsverteringsproblemen

Stress heeft tot taak om alleen de belangrijke processen optimaal te laten functioneren. Het spijsverteringssysteem is van minder belang, en dit is op zich geen probleem bij een kortstondig moment van minder functioneren.

Als dit langer duurt (chronische stress) dan komen er wel degelijk problemen.
Hierbij kun je denken aan obstipatie, diarree, opgeblazen maag, brandend maagzuur.

Daarnaast verergert stress ontstekingen in het lichaam.
Hoge cortisolwaardes dragen bij aan de ophoping van buikvet.
Cortisol kan een oorzaak zijn voor suikerverslaving het hormoon zorgt voor een de hunkering naar vet, zout en suiker.
Het eten van ongezonde koolhydraten kan rustgevend zijn, omdat dit de gedrags- en hormonale onevenwichtigheden in verband met de stressreactie vermindert.

Voedsel is de basis van een gezond leven. Verkeerd voedsel is de oorzaak van veel verschillende problemen.

3

Immuunsysteem

Het vechten tegen een bacterie of virus is van secundair belang als we ons in een direct levensbedreigende situatie bevinden.
Zoals reeds uitgelegd gaat alle energie naar de functies die bijdragen om direct te kunnen overleven. (vechten, Vluchten)
Het immuunsysteem is hier geen onderdeel van.
Een lichaam wat langere tijd minder immuniteit heeft is vatbaarder voor ziektes. Vaak ziet men ook dat de klachten van een griep ed. Erger zijn dan normaal.

Stress kan ook een schadelijke overdrive in uw immuunsysteem veroorzaken.hierbij valt het van nature goede cellen aan alsof zij een bedreiging vormen. Allergieën kunnen hier hun oorzaak hebben.

Verder draagt een te hoog cortisol bij aan ongezonde ontstekingen.
Gezonde ontstekingen zijn ontstekingen die een bijdrage leveren aan het zelfherstellend vermogen van het lichaam. Ongezonde ontstekingen vaak ook Chronische ontstekingen breken gezonde cellen af denk onder meer aan reumatische klachten, Astma, hartaandoeningen, enz.

4

Huid problemen

In een stress periode wordt ook de doorbloeding verminderd naar de minder belangrijke processen in het lichaam. Zo krijgen de belangrijke functies de meeste energie. Deze verminderde doorbloeding en hormonale disbalans kan een negatieve uitwerking hebben op de huid, haar tanden en tandvlees.
We zien we vaak dat het verouderingsproces versneld wordt.
Ook kunnen huidaandoeningen als eczeem, acne, netelroos, psoriasis en rosacea hun oorsprong vinden in chronische stress.

5

Pijn

Het ervaren van (verergerde) pijnen gedurende stress is algemeen bekend.
Hoofdpijn, gewrichtspijn en spierpijn zijn enkele voorbeelden.
Stress verhoogt het optreden en de ernst van spanningshoofdpijn.
Stress lijkt artritis pijn en rugpijn te intensiveren.
Werkstress wordt veelal geassocieerd met rugpijn.

6

Voortplantingssysteem en sexuele verlangens

Het voortplantingssysteem is niet van belang tijdens de acute dreiging waarop we moeten handelen. Bij vrouwen kan een grote hoeveelheid cortisol een disbalans brengen in het vrouwelijk hormoonhuishouden. Minder oestrogenen en progrestoron beinvloed de vruchtbaarheid van een vrouw.
Verder heeft een hormonale disbalans klachten gedurende de menopauze verergeren.

Verder kan chronische stress het sexuele verlangen van vrouwen doen verminderen en bij mannen erectiestoornissen veroorzaken.

7

Beïnvloedt je humeur en relaties

Stress heeft een invloed op alles wat je doet en hoe je je voelt.
Het kan je slaappatroon beïnvloeden, je uit angst doen reageren en depressie kan voortkomen uit chronische stress.

Essentiële oliën

Essentiële oliën kunnen het lichaam ondersteunen om in balans te komen en dus stress te reduceren.

Lavendel essentiële olie 15ml

Mijn top 5 oliën ter ondersteuning bij (chronische) stress zijn:

Lavendel

Veel mensen ervaren de geur van lavendelolie als ontspannend. Dit gevoel is te verklaren. Lavendel ondersteunt het lichaam in het verminderen van cortisol (het hormoon wat er voor zorgt dat ons lichaam in een staat van stress komt).

Bergamot  essentiële olie 15ml

Bergamot

Bergamot is een citrusvrucht. Citrusvruchten zijn bekend voor hun vrolijke werking. Bergamot staat bekend als een ANXIOLYTICUM, een stof die angst en onrust kalmeert.
Deze werkt angst verminderend en als een antidepressiva.

Romeinse kamille essentiële olie 5ml

Romeinse kamille

Werkt natuurlijk ontspannend waar lavendel voornamelijk werkt op het verminderen van het cortisol is Romijnse chamille een verzachtende olie.
Verder is dit een antidepressieva en anti angstmiddel.

Ylang Ylang essentiële olie 15ml

Ylang Ylang

Kalmeert bij hartkloppingen.
Brengt ons terug bij onszelf.
Ook werkt ylang ylang libido verhogend.
Helpt tegen negatieve gedachtepatronen in je hoofd.
Kies of Lavendel of Roman Camille met Ylang Ylang. Dan pak je zowel stress aan als het negatieve zelfbeeld.

Petitgrain essentiële olie 15ml

Petitgrain

Petitgrain ook wel de mannelijk lavendel genoemd. Komt uit het blad van de sinaasappel en werkt daardoor verkwikkend en verfrissend.
Het vermindert mentale vermoeidheid en stimuleert de geest en helpt je hart te verblijden.

Gratis Vaardigheidstraining Video

Abonneer je op onze maandelijkse Essentiële updates en bekijk GRATIS onze vaardigheidstraining video over Stress waarin ik dieper in ga op het effect van Essentiële Oliën bij Stress.