Wanneer gebruik je welke toepassingsmethode?

Er zijn vele verschillende essentiële olie leveranciers en aanbieders. Ze bieden een grote verscheidenheid aan toepassingen voor de gezondheid en zijn niet altijd veilig in gebruik voor het hele gezin. Er zijn echter altijd een aantal veiligheidsrichtlijnen, die je bij het gebruik van essentiële oliën dient op te volgen. Volg daarom altijd eerst een gratis introductieklas bij ons om je voor te laten lichten. Je kan de data hiervoor vinden in onze agenda. Mocht je liever een persoonlijke afspraak willen maken dan is dat natuurlijk ook mogelijk. Stuur dan even een e-mail met je contactgegevens naar: info@pureolienl.nl

Stop met het gebruiken van essentiële oliën bij irritatie of ongemakken van de huid, maag en luchtwegen en vraag ons om advies.

Als jij of je kind meer dan 5 ml van een essentiële olie binnengekregen heeft die niet geschikt is voor consumptie, contacteer dan de huisarts.
Wanneer je essentiële oliën toepast bij kinderen, breng dan eerst een kleine hoeveelheid olie aan om de gevoeligheid te testen van zowel de huid als van overige sensitiviteit.
Breng geen essentiële oliën aan op de hand van je kind. Zo voorkom je dat je kind de olie naar de ogen en de mond kan verspreiden.

Zorg ervoor dat je alleen 100% pure essentiële oliën met een therapeutische kwaliteit gebruikt en volg altijd de instructies en waarschuwingen die op het etiket staan.

Essentiële oliën mogen NIET in de ogen, in de gehoorgang of in open wonden worden gebruikt. Bij roodheid en irritatie van de huid verdun je onmiddellijk op de betreffende plek de essentiële olie met dōTERRA gefractioneerde kokosolie of met 100% zuivere olijfolie.

Huishoudelijke toepassingen

Essentiële oliën zijn niet alleen geschikt voor persoonlijk gebruik. Ze zijn ook heel goed toe te passen in het huishouden. Zo kunt u ze bijvoorbeeld ook gebruiken voor het reinigen van het wasgoed of voor het milieuvriendelijk schoonmaken van elk oppervlak in je huis.

Essentiële olie Proclaimer!

Volg altijd de instructies op die op het flesje staan. DōTERRA geeft bij elke olie duidelijk aan op welke manier deze mag worden toegepast door de onderstaande woorden die op het etiket staan.

Essentiële oliën worden vaak op drie verschillende manieren gebruikt

 • 1
  Aromatisch —> waarbij de geur op verschillende manieren op de plek van bestemming komt
 • 2
  Topisch, direct aangebracht op de huid —> met of zonder een draagolie
 • 3
  Inwendig —> waarbij de olie wordt ingenomen
Aromatische toepassing Essentiële Oiën

Aromatische toepassing - ruiken

Geur heeft een grote invloed op jouw emoties en je lichaam. Het stimuleert de hormonen en beïnvloedt de metabolische processen. Aromatherapie is gebaseerd op de voorspelbare reactie van het menselijk lichaam, in het bijzonder op specifieke zintuiglijke prikkels. Heel veel verschillende soorten essentiële oliën worden in de aromatherapie toegepast. Bepaalde essentiële oliën die in de lucht worden verspreid werken zeer stimulerend, terwijl andere meer kalmerend en rustgevend werken. Naast de emotionele voordelen kan het aromatisch verspreiden van essentiële oliën de lucht zuiveren van ongewenste geuren en micro-organismen. Voor het verdampen van essentiële oliën wordt een koudelucht diffuser geadviseerd. Deze zorgt ervoor dat de chemische structuur van de essentiële olie niet ‘kapot’ wordt gemaakt. Hierdoor blijft de kwaliteit (en dus de effectiviteit) van de olie gewaarborgd. Essentiële olie kan ook worden gebruikt voor het reinigen van het wasgoed of als schoonmaakmiddel voor in uw huis of op kantoor.

Voorbeelden van aromatisch gebruik*

 • Inhaleer de olie via een diffuser (gebruik 4 druppels in een verdamper)
 • Inhaleer de olie via je handen door een druppel olie in je handpalmen te wrijven en vervolgens een kommetje van je handen te maken, inhaleer de lucht door het kommetje rondom je neus te plaatsen.
 • Doe een druppel olie op je kussen voor het slapen gaan
*Check altijd het etiket voordat u een essentiële olie inneemt! (‘For dietary use’ of “supplement” betekent dat de olie kan worden ingenomen)
Uitwendig – gebruik via de huid

Topische toepassing - op de huid

Door de natuurlijke moleculaire samenstelling zijn alleen 100% natuurlijke essentiële oliën zonder enige toevoegingen veilig voor de huid. Hun chemische structuur zorgt ervoor dat ze gemakkelijk via de huid worden opgenomen. Als je essentiële olie plaatselijk op de huid aanbrengt, ervaar je vrijwel direct de voordelen hiervan. Vanwege hun herstellende, kalmerende en desinfecterende eigenschappen worden essentiële oliën veel gebruikt bij massage- en schoonheidsbehandelingen.

Voorbeelden van uitwendig gebruik op de huid*

 • Breng de olie aan op je hoofd, onder je voeten, achter je oren, op je borst en/of rug
 • Breng de olie direct op het probleemgebied aan
 • Breng 1-2 druppels olie op de desbetreffende plek aan en wrijf deze zachtjes in om de circulatie en absorptie te bevorderen
 • Wrijf 1-2 druppels olie onder de voetzolen. De poriën van de voetzolen zijn groter dan op andere plekken op ons lichaam, waardoor de olie sneller wordt opgenomen. De olie komt binnen 20 seconden in de bloedbaan en heeft zodoende een effect op het hele lichaam.
*Check altijd het etiket voordat u een essentiële olie inneemt! (‘For dietary use’ of “supplement” betekent dat de olie kan worden ingenomen)
Inwendig – gebruik via inname

Inwendig – gebruik via inname

Essentiële oliën kunnen als voedingssupplement worden gebruikt. Een groot aantal essentiële oliën wordt algemeen beschouwd als veilig voor inwendig gebruik, maar sommige oliën mogen niet worden ingenomen. Gebruik daarom geen essentiële oliën of voedingssupplementen inwendig wanneer dit niet nadrukkelijk op het etiket staat vermeld.
Inwendig gebruik van essentiële oliën is specifiek en alleen mogelijk wanneer je er 100% zeker van bent dat de essentiële olie 100% natuurlijk is zonder enige toevoeging.

Voorbeelden van inwendig gebruik*

 • Doe 1-2 druppels olie onder je tong en laat even inwerken
 • Voeg 1-2 druppels olie aan een glas water toe en drink op
 • Mix een paar druppels olie met honing of melk en neem in
 • Doe een paar druppels olie in een lege plantaardige gelcapsule (te koop in natuurwinkels of apotheken) en neem deze in als een pil
*Check altijd het etiket voordat u een essentiële olie inneemt! (‘For dietary use’ of “supplement” betekent dat de olie kan worden ingenomen)

3 essentiële opties waarmee wij je helpen om een gezond lijf en gezonde geest te krijgen én te behouden

Basis Workshops

Wil je weten hoe je op natuurlijke wijze jouw gezondheid kan ondersteunen?

Locatie: heel NL

Prijs: vanaf gratis

Aroma Touch Training

Leer in 1 dag hoe je de AromaTouch Technique onder de knie krijgt inclusief het officiële certificaat!

Locatie: heel NL

Prijs: €150 (btw-vrij)

Essentiële Oliën bestellen

Bestel enkelvoudige of samengestelde oliën en complete (starter)kits voordelig in onze webshop.

Inhoud: 5 & 15ml

Prijs: vanaf €10,89

josien doterra

Zin in een spelletje?!

Ontdek wat voor jou de beste volgende stap is in het gebruik van Essentiële Oliën.