luizenmoeder

Luizenpluizen

Geen tijd voor luizen

Wie nu denkt: “maar tijd voor luizen heeft toch niemand” die geef ik groot gelijk. De kans is zelfs groot dat je al kriebel op je hoofd kreeg terwijl je de titel las (of anders nu wel). Omdat op scholen nog steeds na elke vakantie, en in het geval er een uitbraak bekend is vaker, op luizen gecontroleerd wordt deel ik graag de beste remedie tegen deze akelig kleine beestjes.

Vroeger zaten wij met z’n vijven op rij in bad als het zover was dat de kleine boosdoeners geconstateerd waren. Verplicht haren wassen met een speciale shampoo die zo sterk van geur was dat we er allemaal verdrietig van werden. Omdat de wetenschap het er toen over eens was dat álles op minimaal 60 graden gewassen diende te worden volgende een berg wasgoed waar je u tegen zei.

Als alles en iedereen behandeld was kwam daar de netenkam. Stuk voor stuk stonden we voor het badkamerraam het liefst in de zon zodat het buitenlicht eventuele achterblijvers zou verraden. Dit hele ritueel herhaalde zich meerdere keren tijdens mijn jeugd. (de tijd waarin de luizenmoeder nog ‘niet bestond’ 😉

Toen ik zelf moeder werd en de oudste de schoolgaande leeftijd bereikt had nam ik dan ook rigoureuze maatregelen. Zodra een bericht van de luizen-pluizers kwam dat ‘ze’ waren geconstateerd ging de tondeuse erover. (je snapt dat ik geen dochters heb.) Het hele circus van een huis op de kop en stinkshampoo ín de kop vermeed ik liever. Dan maar even een wat minder charming kapsel. Praktisch toch?

Inmiddels zijn de jongens op een leeftijd dat ze graag zelf bepalen hoe hun haar zit. Daarin is weinig ruimte voor een tondeuse en des te meer voor ‘de kapper’ en veel gel. Je snapt dat ik dan ook super gelukkig werd van de ontdekking die ik Melaleuca heet. Misschien heb je er wel eens van gehoord onder de naam ‘tea tree olie’.

Deze olie heeft geweldige eigenschappen. Hierdoor kan hij ingezet worden bij veel gezondheidsklachten. Oorspronkelijk werd de olie door de Aboriginals in Australië gebruikt voor onder andere huidinfecties. Een andere eigenschap van melaleuca is dat luizen en neten snel afstand nemen van het hoofd waar ze op dat moment huizen.

Wat nu te doen als je toch luizen aantreft?

  • pak je flesje pure melaleuca olie (let op dat je een goede kwaliteit gebruikt!)
  • druppel een aantal druppels op het haar, met vingertoppen goed inmasseren
  • wikkel de haardos in vershoudfolie (of aluminiumfolie oid) en laat dit minimaal een uur zitten
  • je kan er ook mee naar bed gaan en je haar de volgende ochtend weer vrij laten
  • was je haar vervolgens met shampoo met een paar druppels melaleuca gemengd door de shampoo
  • kamp je haar goed uit, je zult versteld zijn van alle ‘bewoners’ die niet meer in staat zijn je hoofd te bevolken
  • heb het flesje melaleuca bij je en druppel de komende tijd wat in de kraag van je jas, hou je hoofd in de gaten en herhaal indien nodig.

Wees je bewust van de kracht van de natuur en gebruik het gewoon, je zult versteld staan van wat een paar druppels al kunnen betekenen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *